lørdag den 13. april 2013

Torvets perle (Villa Alp, Frederiksværk)

På torvet i en by i hovedstadsområdet, ligger en karakteristisk gul villa. Villaen har stået tom i mange år, og blev, så vidt vi ved, godkendt til nedrivning i 2006, hvilket heldigvis ikke er sket endnu.


Vi har passeret denne prægtige villa mange gange, og har tit undret os over hvad der skal ske med den. En dag besluttede vi os for at tage ind og kigge lidt nærmere på det.

Nær villaen er der en mindre park, hvor alkoholikere ynder at indtage deres drikkevarer, samt der ligger en lille kiosk ved siden af parken og to værtshuse på hver side for at det ikke skal være løgn, så vi var ret pressede over tanken om at nogen havde set os, så det blev hurtigt ind og ud, hvilket billederne desværre bærer præg af.

Stuen med udsigt til torvet.
Da vi kommer ind i villaen, ser vi at der er byggeudstyr indenfor, som om man engang har været i gang med at renovere villaen, eller har planer om at begynde på det, ikke mindst fordi der også var skrevet ting på væggene, såsom mål og andre byggerelaterede ting. Der var også nogle sofaer og lidt skabe, men det er sådan set også det eneste der tyder på liv.

Køkkenet på førstesalen.
Efter vi har gennemgået stueetagen, bevæger vi os ovenpå. Det virker som om villaen engang har været to lejemål, da der er to indgange, som ser ud til at have været adskilt engang, hvilket de ikke er mere den dag i dag. Da vi kommer ovenpå, bliver vores tanker bekræftet, i og med der er et meget meget lille toilet og bad, og køkken også. Det er længe siden nogen har stået her og lavet mad. Der er meget støvet over det hele, og også heroppe ligger materialer i form af gulvbrædder og andre småting.

Døren ud til altanen, som er lukket helt af.
Det er også heroppefra den karakteristiske altan er. Desværre er døren låst, men det er godt det samme, da vi gør vores bedste for ikke at blive set inde i bygningen. På et tidspunkt lyder det som om der går folk inde i huset, og kameraudstyret bliver hurtigt pakket sammen igen, med hamrende hjerte. Heldigvis var der ingen andre end os, så vi kunne fortsætte vores udforsken og gik derefter i kælderen.

For enden af trappen ned til kælderen.Det var i kælderen vi rigtig kunne se råddet i villaen. Her var gulvene flere steder brast igennem, og store stolper var næsten smuldret helt væk. Kælderen bestod af badeværelset, fyrrum og to mellemstore rum som har været værelser engang.

Det er sjovt at se de gentagne buer der optræder flere steder i villaen. Over terrassen, i stuen og i kælderen er de, og de er med til at gøre villaen et specielt besøg, som vi er glade for at have med, også selvom det ikke er en voldsomt stor villa.

En anden sjov detalje er tapetet i gangen i kælderen, mellem de to værelser.
Det har vi ikke set andre steder før!

4 kommentarer:

 1. Sikke en flot villa - synd at den får lov til at stå og forfalde.. Flotte billeder!

  SvarSlet
 2. Ja, det er et rigtig fint hus. Bestemt bevaringsværdig. God fotoreportage!

  M.v.h.

  Jørgen Lassen, Frederiksværk

  SvarSlet
 3. Fantastiske billeder - meeennn hvor er det synd det får lov til bare at stå og forfalde - trist trist

  SvarSlet
 4. Det er min fars barndoms hjem :-) Min farfar havde et Carlsberg depot der lå bag ved huset ... Jeg har ofte gået forbi og været nysgerrig så Tak for kikket :)

  SvarSlet