torsdag den 22. december 2011

Den jyske mølle

I den glade juletid skal familien besøges, og hvad ville være mere oplagt end at urbexe, når nu man alligevel er i nærheden? Ingenting siger jeg, og derfor skulle den gamle mølle da også besøges.


Møllen blev opført i 1877, hvor den i mange år blev drevet af en kombination af vind og en dieselmotor, der blev lånt af det nærliggende mejeri, på de vindstille dage.

Bemærk træerne der er groet ud af muren.
Oprindeligt havde møllen en stråtagstop på møllebygningen, den blev dog destrueret sammen med vingerne i en brand i 1932, hvorefter man byggede en ny top med udsigt over området i stedet, og da møllen i mellemtiden havde fået sin egen dieselmotor, besluttede man at nye vinger ikke var nødvendige.

Formodentlig motoren der drev værket i sin tid.
Den dag i dag står møllen i meget ringe stand. hvad der engang måske har været hjertet i den lille by, er i dag blevet til en skæmmende plet på den ellers få fine forstad.

Det var meget nemt at finde en indgang, og det var nemt at finde rundt i møllen. Der var meget tydelige spor af trashere, da alle ruder indvendigt var ødelagte samt mange af de udendørs.

Indgangen mod forsiden, foyeren er helt smadret.

Et smadret kontor, alt skulle ødelægges.
Alt inventar var smadret, der var sprayet grafitti over det hele og så var der blevet startet en del brande også. Nok mest for spændingens skyld, da det mest lignede små bål, og ikke et forsøg på at brænde hele bygningen ned.

Vi var meget spændte på at komme op i møllen, og vi fandt meget hurtigt trappen derop, men der var allerede på første sal tydelige spor af, at gulvet ikke var det mest stabile.

Hullerne i loftet taler sit tydelige sprog.
Der var huller ned til stueetagen, og andre steder var det meget slidt, men vi var jo nysgerrige og ville gerne op og se toppen af møllen, så vi begav os over gulvet, meget forsigtigt, og nåede over til trappen der førte op i tårnet.

Da vi kom op af den trappe, så vi trappen der gik helt op. Den var både meget stejl, meget gammel, meget slidt og meget vakkelvorn. Så vi besluttede os for, at toppen af møllen måtte vi tænke os til. Der var ingen grund til at risikere noget to dage inden jul.

Gelænderet var ustabilt og nærmest ved at falde af, så vi skulle ikke nyde noget.
Møllen var et godt besøg, og gav en god tilfredsstillelse af at have udforsket noget gammelt, men bestemt ikke glemt, for møllen ligger lige midt i byen, omgivet af beboelse og kontorer. Der bliver dog ikke gjort noget ved møllen fra kommunens side, før den bliver dømt faldefærdig, men indtil da er det op til ejeren at gøre noget. Men han har ikke midlerne til hverken at gøre den i stand, eller rive den ned, så det ser ud til at folkene i byen må leve med den forfaldne mølle der engang måske har holdt byen i live.

1 kommentar:

  1. Møllen er idag revet ned og pladsen er tom, men venter på at Lejerbo skal bygge endnu et social boligbyggeri.

    SvarSlet