mandag den 28. januar 2013

Radarstationen - Skovens hemmelighed

I midten af 1950'ernes Danmark blev der opført radarstationer i landets skove, på baggrund af sammenlægningen af hærens og søværnets flyvetjeneste. Flyvevåbnet blev navnet efter sammenlægningen, og det betød at Danmark nu skulle til at overvåge dets luftrum.

Næsten 60 år er gået, og de gamle radarer har udtjent sin værnepligt, hvilket er grunden til denne radarstation i dag står øde hen.De 30 meter høje radartårne, der nu i dag står uden selve radarskålen, vokser lige nøjagtig et par meter over træerne og giver en fantastisk udsigt over den store skov de står godt gemt i.

Udsigt fra toppen. Der er højt ned, og man kan se meget meget langt.

"Pas på du ikke får ristet testiklerne."

Der er tre primære radartårne på stationen, en stor antenne, et kommuniktionstårn og et hus hvor medarbejderne har haft deres arbejdsplads indtil stationens lukning. Der arbejdede over 20 mennesker på radarstationen, så huset må have en stor militær kælder hvor der er masser af hemmeligheder, paranoid overvågning af russerne og atombunker til de vigtige. Sådan er det!Det kunne ligne noget Umbrella Corp. har bygget.
Vi mødte dog ikke vagten.

Selvom der ikke arbejder folk på radarstationen mere, kører forsvarsforliget endnu et par år, hvilket betyder at det ikke er totalt inaktivt. Der er stadig strøm i alarmer og kameraer, og nærmer du dig hovedindgangen er der lys i nogle strømindikatorer. Inde i huset er der også strøm i stikkontakter, så stedet er endnu ikke overladt til sig selv og dømt til at rådne op.

Det aflåste tårn der formodentlig ikke har haft monteret en antenne på toppen.

Kommer du i kampvogn, kommer du ikke ind.

Radarstationen var et skide spændende besøg. Vi var meget fascinerede af dets historie, samt det normalt ikke er noget alle og enhver kan få "lov" til.

4 kommentarer:

 1. Der har været monteret antenner på alle tårne.
  På det største af tårnene, blev den oprindelige antenne erstattet af en kuppel engang sidst i 80erne (Så vidt jeg husker) På de mindre tårne, var der oprindeligt også monteret antenner, men de blev overflødige da kuplen kom.
  Min far gjorde tjeneste ved radarerne i 1960erne og min familie kommer oprindeligt fra området, så jeg er kommet der, det meste af min barndom

  SvarSlet
 2. Hvis "vi" vel og mærke er i den ende af landet jeg tror ;-)

  SvarSlet
 3. Stedet er ikke forladt mere.. Da militæret har genoptaget stedet igen... (Så i ved det)

  Dog blev der også engang under den kolde krig fanget en spion i nærheden som var igang med at plante "markør" så de russiske bombe fly kunne bombe det hvis det kom så vidt til..

  SvarSlet
 4. http://www.kulturarv.dk/1001fortaellinger/da_DK/radarstation-skovhuse/images/newest/1/skovhuse3-jpg

  SvarSlet