fredag den 6. april 2012

Færgekroen

I det mørke regnfulde Jylland står der en meget gammel kro, der ligger ned til vandet hvor der i mange år sejlede en færge, deraf navnet færgekroen.

Indgangen var langs gavlen, og tilbygningen var en del af køkkenet.

Kroen har en lang historie, og har efter sigende huset mange prominente gæster, bl.a. flere konger og H.C. Andersen skulle angiveligt også have overnattet her. (Dette er dog ikke helt fastslået, da kilderne kan have nævnt to forskellige kroer i samme område).

Vi ved ikke hvornår den oprindeligt er bygget, men vi ved i hvert fald den eksisterede tilbage i 1890, hvor den har været et populært sted at overnatte i mange år, og der er holdt utrolig mange arrangementer. Vi kender til to arrangementer der er holdt inden for en af vores familier.

Den største af to festsale.
Den lille af de to festsale.
Lidt over et århundrede senere, blev kroen solgt på tvangsauktion og den nye ejer havde planer om at bygge den om til et stort hotel, men reglerne for bygninger langs kyststrækninger tillod ikke det nye hotels højde, så ejeren måtte finde på noget andet, og det er han tilsyneladende stadig i gang med. Og imens forfalder kroen mere og mere.

Loftet er faldet meget sammen flere steder, så det ville være for farligt at bevæge sig derop.
Faktisk vil jeg sige den er så forfalden at bygningen ikke kan reddes. Førstesalen var gennemrådden, trappen op til første sal var flere steder brast igennem og hvis man kom derop, ville chancen for at træde igennem og komme til skade være så stor, at vi ikke tog nogen chancer.
Vores bedømmelse er at bygningen aldrig kommer til at blive brugt til noget igen, da restaureringen ville være så omfattende, at omkostningerne ville blive et svimlende beløb.

En tavle som sikkert har været til en telefon.
Kroen var et rigtig godt besøg, som jeg håber kan blive gentaget når vejret er bedre, og det var spændende at gå rundt og tænke på alle de mennesker der i tidernes løb har besøgt kroen.

3 kommentarer:

 1. Der har jeg været! Har lavet et par videoer. Må jeg lægge linksene ud eller er det forbudt?

  SvarSlet
  Svar
  1. Så længe dine links ikke afslører stedet, har vi ikke noget imod at du deler dem her.

   Slet
  2. Ok. Her kommer den:
   https://www.youtube.com/watch?v=-y0bUeA2Xl4

   Slet